Młodość na długie lata?

Posted by on 7 lutego 2012 in Zdrowie | 1 comment

Młodość na długie lata?

Młodość na długie lata? Naturalnie!

Koncentraty flawonoidów roślinnych są jedną z najskuteczniejszych broni w walce ze starzeniem się, nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi, wywoływanymi przez wolne rodniki. Średnia życia organizmów ziemskich wynosi pięciokrotność okresu od urodzenia do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Dotyczy to także człowieka…

Dlaczego więc nie żyjemy ponad 100 lat? Byłoby to całkiem naturalne gdyby nie… sam człowiek! Tempo, styl życia i związany z tym stres, zanieczyszczenie powietrza, wody i pożywienia osiągnęło niespotykane dotąd rozmiary. W XXI wieku człowiek zaczyna jednak sięgać ponad to, co konieczne. Teraz priorytety stanowią komfort i wygoda życia oraz piękno i młodość. Wiek XX zaznaczył się w historii przełomowym odkryciem antybiotyków. W wieku XXI mamy możliwość stosowania antyoksydantów – przeciwutleniaczy, które skutecznie eliminują nadmiar wolnych rodników i w ten sposób wzmacniają układ immunologiczny organizmu oraz opóźniają procesy degeneracyjne i starzenie się ustroju..

 

Czym są wolne rodniki?

 

 

Wolny rodnik to cząsteczka (najczęściej tlenu) pozbawiona jednego elektronu, bez którego nie może stanowić pełnej cząsteczki. Dąży więc do uzupełnienia brakującego elektronu i szuka go w cząsteczkach związków, znajdujących się w innych tkankach. Poszukujący równowagi rodnik bardzo łatwo wchodzi w reakcje z napotkanymi substancjami a zabierając im brakujący elektron, odzyskuje równowagę, niszcząc ją wokół siebie. Powoduje to uszkodzenia białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych komórek.

W ciągu doby zużywamy 350 litrów tlenu. 1 – 2% tej ilości redukowane jest do wolnego rodnika nadtlenkowego lub nadtlenku wodoru, co daje nam ok. 2 – 4 kilogramów wolnych rodników rocznie!
Nadmiar wolnych rodników uszkadza tkanki własnego organizmu, rujnując nam zdrowie i przyczyniając się do przedwczesnego starzenia organizmu. Naukowcy twierdzą, że wolne rodniki mają swój uzasadniony udział w powstawaniu nowotworów, alergii skórnych i wziewnych, trądzika, chorób oka (zaćma, jaskra), artretyzmu, reumatyzmu, miażdżycy naczyń, przyczyniają się do powstawania udarów mózgu i zawałów serca.

Szkodliwości otoczenia nasilające powstawanie wolnych rodników w organiźmie ludzkim: dym papierosowy ( substancje smoliste znajdujące się w jednym „wdechu” dymu tytoniowego zawierają około 1014 atomów, bardzo aktywnych wolnych rodników), promieniowanie UV, stres, zła dieta- głównie konserwowana żywność o znacznym stopniu przetworzenia (smażenie, pieczenie, wędzenie, grilowanie), zanieczyszczenie środowiska-wody, gleby i powietrza – przez substancje smoliste,ozon, metale ciężkie,azbest itp.

Powstawanie wolnych rodników jest powszechne, a ich obecność implikuje wiele patologii na poziomie komórkowym, w tym uszkodzenie DNA i RNA. Atak wolnych rodników zmienia strukturę naszego kodu genetycznego, wywołując mutacje DNA. Zmutowane komórki zaczynają się mnożyć, nie poddając się ustrojowym mechanizmom regulacyjnym. Tak powstaje nowotwór. Naukowcy uważają, że wolne rodniki mają wpływ na rozwój wszystkich nowotworów, na które człowiek może zachorować. Wolne rodniki są też praprzyczyną miażdżycy. Uszkadzają ściany naczyń krwionośnych i utleniają lipoproteiny LDL.

Tłuszcze z utlenionym cholesterolem i wapniem osiadają na ścianach tętnic jako blaszki miażdżycowe. Jeśli dodatkowo ściany naczynia zostaną uszkodzone (np. pękną), wówczas powstają wewnątrznaczyniowe skrzepliny. Gdy skrzeplina „się urwie”, może powędrować naczyniami krwionośnymi w kierunku serca (wtedy grozi nam ZAWAŁ SERCA) lub mózgu (wówczas narażeni jesteśmy na UDAR NIEDOKRWIENNY MÓZGU).

Oto najgroźniejsze choroby, w powstaniu których mają udział wolne rodniki.

Należy jednak pamiętać, że wolny rodnik niszczy na swojej drodze WSZYSTKO!

Wolne rodniki szkodzą też naszej urodzie. Niszcząc lipidy naskórka, uszkadzają jego naturalną barierę ochronną. Skóra staje się sucha i skłonna do podrażnień. Naruszone zostają również włókna kolagenowe i elastynowe skóry właściwej, a to prowadzi do zmniejszenia jej elastyczności i przyśpiesza powstawanie głębokich zmarszczek. W skrajnych przypadkach dochodzi do uszkodzenia kwasów nukleinowych, odpowiedzialnych za prawidłową budowę
komórek, co może prowadzić do rozwoju raka skóry.

Skuteczny ratunek leży w naturalnych antyoksydantach.
Na szczęście nie jesteśmy bezsilni wobec szkodliwego działania wolnych rodników. Nasz organizm posiada wrodzone mechanizmy obronne, działające sprawnie przy powstającej fizjologicznie, niewielkiej ilości wolnych rodników i wytwarza sporo przeciwutleniaczy. Jednak przy tak olbrzymiej ilości wolnych rodników, z jaką mamy do czynienia żyjąc w silnie zanieczyszczonym środowisku, musimy wspomagać swój system immunologiczny.

 

W jaki sposób?

Najlepiej przez dostarczanie organizmowi wraz z dietą odpowiedniej ilości antyoksydantów. Należą do nich flawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, luteina i likopen) a także witaminy A, C, E i inne.
Antyoksydanty, krążąc po organizmie, wchodzą w reakcje z wolnymi rodnikami, a oddając im dobrowolnie jeden elektron unieszkodliwiają je. Po oddaniu elektronu przeciwutleniacze zamieniają się w neutralne cząsteczki, wydalane z organizmu. Przeciwutleniacze chronią więc zdrowe komórki przed uszkodzeniami. By skuteczniej działały, potrzebne jest im wsparcie w postaci minerałów: selenu, cynku, żelaza, manganu, miedzi. Dlatego tak bardzo istotne jest jaki suplement odżywczy wybierzemy. Skuteczne są tylko odpowiedniej jakości suplementy bogate w fitoodżywki i przeciwutleniacze naturalne, niesyntetyczne, podawane w odpowiedniej ilości.

Flawonoidy są roślinnymi antyoksydantami- substancjami czynnymi o właściwościach przeciwutleniających. Zawarte są w większości żywności pochodzenia roślinnego lecz w różnej ilości i stężeniu. Szczególnie znaczna zawartość flawonoidów cechuje ciemne owoce z grupy jagodowych.

Pokrycie dziennego zapotrzebowania na przeciwutleniacze, w postaci flawonoidów i naturalnych witamin, zapewnia codzienne spożycie 1,5 kg świeżych owoców i 2,1 kg świeżych warzyw, pochodzących z czystych ekologicznie upraw.

Czy każdy z nas ma taką możliwość? Niestety jest to nierealne, zwłaszcza codziennie! Zalecana dzienna dawka flawonoidów to 1–2 gramy. Statystyki mówią, że zazwyczaj spożywamy około 1/5 tej dawki! Jedynym wyjściem pozostaje suplementacja diety.

Przywracając naturalną, wewnętrzną harmonię organizmu poprzez zdrową dietę, uzyskujemy jej widoczne efekty na zewnątrz. Rozświetlona cera, młodsza o kilka lat, pozbawiona przebarwień, wykwitów i krost jędrna skóra, lśniące włosy, mocne i gładkie paznokcie to dodatkowy, korzystny, atrakcyjny, zewnętrzny efekt wizualny odzyskanego zdrowia. Zdrowia, którego wartość należy cenić ponad wszystko!

Jeśli poszukujesz skutecznych naturalnych suplementów – zapytaj mnie, a powiem Ci co ja stosuję.

One Response to “Młodość na długie lata?”

  1. Danuta Blach says:

    Od kilku lat zażywam suplementy/Alveo,Onyx/  W tem sposób ratuję organizm przed stresem i chorobami.Spodobał mi się Art.Młodość na długie lata…Aktualnie czytam KOD UZDROWIENIA…Myślę,że jestem na dobrej drodze…Pozdrawiam

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Paul McKenna – pokonaj stres

Paul McKenna - pokonaj stres

Zamknij