Aronia – owoców moc

Posted by on 9 lutego 2012 in Odżywianie | 0 comments

Aronia – owoców moc

Aronia – owoców moc

Przez Niemców nazywana jest „Schwarze Apfelbeere”. Amerykanie mówią na nią „chokeberry”. W Rosji przyjęło się określenie „czarna jarzębina”. A my znamy ją jako aronię – owoc, w którym drzemie niezwykła zdrowotna moc.

Aronię coraz częściej można spotkać w ogródkach przydomowych. Jednak surowe owoce nie cieszą się popularnością. Trudno się nimi delektować, ponieważ – choć wyglądem przypominają borówki czy winogrona ciemne – ich smak jest zupełnie inny – nie słodki, lecz cierpki. Aczkolwiek przetwory z aronii oraz soki mogą być smakowitym dodatkiem i urozmaiceniem każdej diety. Warto owoce te spożywać, ponieważ zawierają wiele drogocennych substancji, które mogą być prawdziwym panaceum na wiele  dolegliwości.

O dobroczynnych właściwościach aronii przekonali się już dawni mieszkańcy Europy i rdzenni mieszkańcy Ameryki. Sok z tego owocu miał być dla nich lekiem na wszelkie infekcje, na tyle skutecznym, że wieść o prozdrowotnej mocy aronii dotarła do naukowców. Uczeni wzięli „pod lupę” te owoce i dowiedzieli się co sprawia, że jest ona tak przyjazna dla naszego organizmu. Ich zdaniem cała tajemnicza moc kryje się w wysokim poziomie  antocyjanów, które spełniają rolę przeciwutleniaczy. Celem tych związków chemicznych była pierwotnie ochrona nasion przed stresem oksydacyjnym.

Dopiero później okazało się, że po spożyciu owoców właściwości przeciwutleniające działają korzystnie i na ludzki organizm. Wypicie już jednej szklanki soku z aronii jest w stanie ochronić nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia. Aronia znana jest też ze swoich właściwości regulujących przemianę materii i redukujących masę ciała.

By zagłębić się we właściwości zdrowotne aronii, dr. Bolin Qin i Richard Anderson – naukowcy z  Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w Beltsville postanowili przeprowadzić badania na szczurach.
„Gryzoniom przez 6 tygodni podawano wodę wzbogaconą aronią. Wyniki badań jednoznacznie wskazywały, że masa ciała szczurów spadła. Natomiast po skontrolowaniu poziomu cukru w ich krwi, stężenie glukozy było znacznie niższe. Takie same wyniki otrzymaliśmy po zbadaniu poziomu cholesterolu”

Badania na dobroczynnym działaniem aronii były przeprowadzane także w Polsce. Prof. Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej, przy współpracy z Kliniką Kardiologii Akademii Medycznej w Warszawie przez dwa lata prowadził intensywne badania nad wpływem wyciągu z aronii na nadciśnienie tętnicze. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób, którym podawano tabletki z aronii trzy razy dziennie.

W owocach aronii zawarte są flawonoidy, które korzystnie oddziałują na wiele procesów metabolicznych, przede wszystkim z powodu swoich właściwości przeciwutleniających.  Za sprawą bioflawonoidów, aronia skutecznie zapobiega  powstawaniu procesów miażdżycowych. Z tego też powodu spożywanie przetworów aronii zalecane jest osobom narażonym na zawał serca czy udar mózgu. Owoce, dzięki zawartości flawonoidów mogą być także wykorzystywane w profilaktyce nowotworowej, ponieważ substancje te przyczyniają się do redukowania toksyn tworząc z nimi łatwo usuwalne z organizmu związki kompleksowe. Aronia działa także korzystnie na wzrok – szczególnie jeśli chodzi o widzenie nocne.

Wcale nie musimy spożywać surowych owoców aronii, by móc w pełni wykorzystać jej zdrowotne walory. Warto wspomieć, że na rynku znajdują się żywe biologiczne suplementy, zawierające owoce aronii. Dzięki temu w smaczny sposób zapobiegniemy wielu chorobom!

Źródło: EurekAlert!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wayne Dyer – Co masz w sobie?

Wayne Dyer - Co masz w sobie?  

Zamknij